Domeinnaam en website opstarten : de moeilijke woorden

Een website lanceren is in principe niet zo moeilijk maar je moet er wel even je weg in vinden. Ik geef je hierbij al eerst en vooral wat duiding van belangrijke begrippen:

Domeinnaam : elke website is een domeinnaam, namelijk alles wat achter die www. komt. Bij www.butterflymoments.be is de domeinnaam dus : butterflymoments.be. Die domeinnaam neemt een plaats in op het wereldwijdeweb en moet je (jaarlijks) kopen.

Zowel particulieren als bedrijven mogen een domeinnaam registreren. Elke domeinnaam is uniek en kan maar één keer vastgelegd worden. Als de naam van je keuze al bezet is en je geen wettelijk recht hebt op die naam, moet je een andere domeinnaam zoeken. Heb je een leuke naam? Ga dan direct eens googlen of die plek nog open is.

https://www.dnsbelgium.be/nl/je-domeinnaam-registreren/vind-een-registrar/je-domeinnaam-registreren-4-stappen

Een domeinnaam heeft een meervoudig gebruik, o.m.

 • als locatie van een website (bijmijthuis.be)
 • als deel van een e-mailadres (info@bijmijthuis.be)

Enkel registrars kunnen domeinnamen vastleggen. Je kan dus je registrar zelf kiezen. Een domeinnaam laten registreren kost eigenlijk niet zo veel geld. Ik merk dat je bij sommige registars al voor 15 of 20 eur/jaar een domeinnaam kan laten registreren.

Dikwijls is de registratie van een domeinnaam inbegrepen in een webhosting pakket. Dan zit je al even in de volgende stap. Hosting is de ruimte waarop uw website wordt geplaatst en onderhouden. Ik heb hier voor Combell gekozen. Gewoon omdat een vriend hen aanraadde. Maar ik ben er tot nu toe heel tevreden over. Ze zijn echt al een grote hulp geweest voor een IT nitwit zoals ik. Ik heb zelfs al eens om 23h ‘s avonds support gekregen toen ik iets in mijn opmaak verprutst had waardoor mijn website niet meer bereikbaar was. Dan de juiste hulp krijgen, dat is priceless!

En dan nu inderdaad de opmaak van je website. Je kan er voor kiezen om alles te laten doen door een professioneel bedrijf. En inderdaad dat ziet er dan veel mooier uit. Maar ik heb dan al bedragen gehoord van 5.000 eur tot 20.000 eur. Alles hangt er natuurlijk van af wat je allemaal wil doen met je website. Een webshop aanbieden, waardoor klanten je producten online kunnen kopen, is natuurlijk arbeidsintensiever dan een website met enkel afbeeldingen en tekst.

Welke verschillende mogelijkheden hebt u voor uw eigen website?

 • Zelfbouwpakket: vele hostingbedrijven bieden een zelfbouwpakket aan, zoals SiteBuilder. Met klikken en verslepen stel je heel gemakkelijk een website samen uit de aangereikte bouwmodules.​
 • Content Management Systemen: je kiest uit één van de bestaande thema’s de achtergrond en lay-out voor je website, voegt add-on/plugin modules toe voor bepaalde functies zoals het verzenden van een nieuwsbrief, en je site is klaar. Voortaan vul je via invulformulieren heel eenvoudig nieuwe content toe, die meteen gepubliceerd wordt.
  • Een van de meest gebruikte CMS voor eenvoudige websites is WordPress.com. Je kan hier een gratis website aanmaken en je domeinnaam aan dit adres koppelen.
 • CMS-hosting: je hosting provider installeert, tegen betaling, een CMS op de serverruimte die jij huurt en die instapklaar voor jou gemaakt wordt. Dit wordt gebruikt voor complexere websites, die meer rekenkracht nodig hebben, een of meerdere databases, enz.
  • Vaak gebruikte CMS-hosting zijn:
   • WordPress: gehoste WordPress geeft totale vrijheid van handelen en ook de mogelijkheid om reclame op de website te plaatsen
   • Drupal en Joomla: deze CMS worden onder andere gebruikt door organisaties die met verschillende soorten gebruikers werken.
   • Magento: start je webwinkel heel simpel op met dit kant-en-klare e-commerce systeem
 • Een website op maat: heb je specifieke behoeften, doe dan een beroep op een webontwikkelaar of webagentschap. Die richt voor jou een CMS in, aangepast aan jouw vereisten, of bouwt zelf een website volledig uit.
 • (*) Ik vond dit handig overzicht terug bij DNS Belgium. https://www.dnsbelgium.be/nl/nieuws/je-eigen-website-het-blijft-een-must

Wanneer je dus bij een bedrijf alles op maat laat maken, heb je ook wel minder controle. Je moet hen altijd vragen wanneer je iets wil wijzigen op je website, waardoor je van hun schema afhangt. Bovendien heb je het risico dat zij hun CMS gewoon stoppen of dat het bedrijf ermee stopt. Dan zit je natuurlijk helemaal in de problemen. Zelf een website opmaken kost dan wel weer héél wat inspanning en geduld. Vooral dat laatste was voor mij een uitdaging. Ik koos ervoor om mijn website via wordpress op te starten en koos een (betalend) thema. Daarna kon ik met wat sleepwerk de afbeeldingen en tekst toevoegen. Wanneer je je website een bepaalde look & feel wil geven, is wordpress wel iets moeilijker. Maar ik heb toch volgehouden. Ik installeerde zelfs een webshop! Weliswaar met wat hulp van een lieve IT student.

Mocht ik opnieuw starten, zou ik een webontwikkelaar zoeken die voor mij een website kan bouwen in wordpress. Zo kan ik de teugels terug overnemen na de opmaak en daarna zelf alle updates en wijzigingen kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − zeven =