Help, ik ben werkloos en droom van een eigen onderneming!

Ik heb al een tijdje een starters-droom. Zo noem ik mijn droom om zelf mijn eigen bedrijf uit de grond te stampen. Ik wil een grilboss zijn!

Je ondernemersdroom moet niet stoppen wanneer je werkloos bent. Integendeel. Er is heel wat mogelijk zodat jij je ambities als toekomstige ondernemer kan ontdekken als werkzoekende. Gratis opleidingen en coachings. Je kan zelfs je werkloosheidsuitkering behouden tijdens je opstart. Hoe mooi is dat?

Vroeger, stopte de werkloosheidsbijdrage van het moment dat je een ondernemingsnummer aanvroeg. Niet leuk natuurlijk, want dat komt helemaal niet overeen met het moment dat je toch een beetje inkomen van je eigen zaak kan ontvangen. En daar heeft de overheid nu iets aan gedaan. En dat is ongelooflijk mooi! Ik ben echt onder de indruk hoe onze Belgische overheid er in geslaagd is om de twijfels en hindernissen van de starters-dromers te begrijpen en zoveel mogelijk te verhelpen. Goed bezig!

Maar het is allemaal wel wat zoeken. Het heeft me best ook wat tijd gekost om te begrijpen wat er allemaal mogelijk is. Hieronder een oplijsting van wat ik ontdekte. Vergeet aub niet dat bij elk traject of voordeel, er ook verplichtingen en condities worden gesteld. Ga die zeker voor jou zelf na.

Vertel jouw ondernemersdroom aan je vdab-consulente

Het begint eerst met een gesprek met je vdab-consulente. Laat haar/hem zeker jouw ondernemersdroom weten. Ik ben gaan aankloppen bij Lies van Het Werkhuis in Zaventem. En zij heeft me echt verder geholpen. Daarenboven legde ze me uit dat ik met mijn online werkzoekende profiel een overzicht krijg van alle vacatures, tips kan vinden voor je cv en sollicitaties maar ook een heel overzicht kan vinden van allemaal gratis opleidingen die je kan volgen. Deze opleidingen zijn online of fysiek in een opleidingscentra. Zo heb ik een opleiding over boekhouden en illistrator gevolgd. Allemaal gratis!

Maak werk van je zaak

https://www.syntra-mvl.be/maak-werk-van-je-zaak

Je vdab-consulente kan je ook doorverwijzen naar een startersadviseur van Syntra om deel te nemen aan ‘Maak werk van je zaak’. Tijdens een infosessie, legt Syntra je dan uit welke mogelijkheden je allemaal hebt om hulp te krijgen bij je ondernemersdroom. Dat gaat van een Unizo sessie ‘Starten als zelfstandig ondernemer’, een gesprek met voka of deelnemen aan de wedstrijd van Bizidee. Je krijgt daarbij een menukaart (*) met een opleidingsbudget van 500 EUR. Echt fantastisch! Ik heb daarmee het inschrijvingsgeld gebruikt om deel te nemen aan het ondernemerstraject van Bryo (Voka).

(*) http://www.syntramiddenvlaanderen.be/menukaart.pdf

Starterslabo

https://www.starterslabo.be/projecten/

Je startersadviseur van Syntra kan je ook in contact brengen met Starterslabo. Starterslabo is perfect voor starters die wat schrik hebben van de boekhoudkundige en administratieve rompslomp die er bij komt. Je mag dan starten met hun BTW nr en zij doen jouw boekhouding. Mooi toch? Bovendien maak je ook deel uit van een grope van andere starters, zodat je je minder alleen voelt in je plannen en van elkaar kan leren. Het is ene traject van 18 maanden, waarbij je ook je werkloosheidsbijdrage kan behouden en deze worden zelfs ergens ook eens bevroren zodat je zeker niet zonder inkomen valt.

Het voordeel springplank naar zelfstandige

Wanneer je dit voordeel aanvraagt, mag je gedurende 12 maanden als zelfstandige in bijberoep werken zonder je werkloosheidsbijdrage te verliezen. Dat wil dus zeggen dat je je als zelfstandige mag registreren, een ondernemingsnummer aanvragen en gewoon van start gaan. Terwijl je je werkloosheid gewoon behoudt. Er is natuurlijk een inkomensgrens gesteld dat je mag verdienen om je werkloosheid niet te verliezen. Maar, eerijk gezegd, die grens wil je waarschijnlijk wel zo snel mogelijk overschrijden zodat je gewoon van je eigen inkomen in hoofdberoep kan genieten. Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + 19 =